A dream becomes reality

3-7 - zeil close

Het is bijna niet te geloven als je de foto’s van de Lona III ziet van zo’n vijf jaar geleden. Wat een project en wat een doorzetters zijn de gezinsleden van de familie Carpentier. Om een boot – waarvan een ieder zou zeggen dat deze klaar was voor de schoot – over de jaren heen om te toveren tot een beauty, een klassiek zeiljacht van meer dan honderd jaar oud.

1-1 - oude foto a 3-7 - zeil close

Onderstaande fotoreeks geeft u een indruk van het enorme werk wat er aan dit klassiek zeiljacht is gebeurd. Een zeiljacht waar over in de Engelse literatuur staat geschreven: “what an efficient small cruising yacht should be like”.

En, zo gaat schrijver Francis B. Cooke verder in zijn boek Cruising Hints verder als hij snelle, kleine zeiljachten bespreekt: “De eerste van de ontwerpen is die van de 7-ton cutter Lona III, welke is ontworpen door Mr. J. Pain Clark en gebouwd door William King & Sons, uit Burnham-on-Crouch.
Mr. Pain Clark had een reputatie gevestigd als ontwerper van buitengewoon efficiente kleine cruisers, en zijn Ranis en Lonas zijn zeer bekend, vooral in Oost Engeland.
Deze Lona III in het bijzonder is, vind ik een van de beste all-round kleine cruisers waarmee ik ooit heb gezeild”, aldus de auteur, “want ze is snel, zeilt in alle weersomstandigheden en is zeer comfortabel onder dek”.
Meneer Clark ontwierp het 11 meter lange zeilschip voor eigen gebruik, maar verkocht haar vervolgens aan de heer R. Manders die er diverse wedstrijden mee won.

Van de sixties tot in de jaren negentig was dr. Anthony Steel eigenaar en schipper van de Lona III. Hij zeilde ook vele wedstrijden met dit zeiljacht.
Lona III Steel 2Lona III Steel 1

Dr. Steel is nu ruim negentig jaar oud en is tijdens de restauratie diverse keren komen kijken op de werf. Hij is zeer enthousiast over de restauratie van het schip en volledig tevreden over de toch wel belangrijke wijzigingen die zijn doorgevoerd: gewijzigde roef en kuip, volledig veranderd interieur en vooral het nieuwe gaffeltuig.

In het voorjaar 2017 staat er een reis gepland naar Burnham-on-Crouch. De familie Carpentier kijkt hier enorm naar uit. Het is de geboorteplaats van het zeiljacht en tevens de woonplaats van Dr. Steel. Dit verhaal wordt dus vervolgd.

Meer informatie vindt u op de website van de Lona III.

Contactgegevens:
LION CLASSICS
Walsoordensestraat 11A
4588 KA WALSOORDEN
Nederland
tel: + 31(0)114.681127
fax: + 31(0)114.681844
gsm: +31 (0)621.718481
email: info@lionclassics.nl